Yeni doğan bebekler de uyku düzeni çok önemlidir. Bebek sağlığı ve gelişimi için bebeklerde uyku düzeni çok önemli bir kavramdır. Yeni anne ve babalar bu yüzden yeni doğan bebeklerde uyku düzeni konusunda çok dikkatli olmaları ve bebeklerini mutlaka düzenli uyutmaları gerekmektedir.
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı ?
İlk üç ay yeni doğan bebeklerin dış dünyaya alışma sürecinde kritik bir aşamasıdır. Yeni doğan bebeklerde uyku günde ortalamada 16-17 saat uykuda vakit geçirir. Ancak bu süre aralıklı saatler arasında bölünür. Genellikle bebekler 2 ile 4 saat arasında uykuda kalır ve uyanır. Yeni doğan bebekler uykuya sürekli ihtiyaç duydukları için bu durum sizin için yorucu ve düzensiz bir dönem haline gelebilir. Ilk zamanlar yeni doğan bebeklerin gece çeşitli zaman aralıklarında beslenme sakinleşme ihtiyaçlarından dolayı sürekli uyanmak durumunda kalınacaktır.
Bebeklerin uyku döngüsü yetişkin bireylerin uyku döngüsü farklı olarak daha kısadır. Yenidoğan bebeklerde REM uykusu daha fazladır.REM uykusunun bebeğin beyin gelişiminde öneminin oldukça fazla olduğu düşünülmektedir.
BEBEKLER NE ZAMAN GECE UYKUSUNU DAHA UZUN UYURLAR ?
Bebeğiniz 6-8 haftalık olduğunda geceleri gündüzlere oranla daha uzun uyumaya başlayacaktır. Uzmanlara göre 4-6 aylık olan bebekler gece uykularını muhtemelen 8-12 saat arası uyuyacaklardır. Bebekten bebeğe değişiklik gösteren bu süreçler bazı bebeklerde daha erken aylarda olurken bazı bebeklerde daha uzun aylarda olur. Bebeğimize uyku döngüsünü oluşturmak için kalıcı bir uyku düzeni kazanmasını sağlayarak yardımcı olabiliriz.
BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ NASIL OLUŞTURULUR ?
Bebeğiniz artık altıncı ayına geldiğinde yavaş yavaş uyku alışkanlığı oluşmaya başlayacaktır. Bu döneme gelindiğinde sizinde yardımcı olabileceğiniz ve bebeğin uyku düzenine olumlu yönde etki edecek yöntemler bulunmaktadır.
- Bebeğinizin kısa ve sık aralıklarla uyumasına yardımcı olmalısınız!
Yeni doğan bebekler ilk 6- 8 hafta boyunca 2 saatte fazla uyanık duramazlar. Eğer bu dönemde bebeğinizi çok fazla uyanık tutmaya çalışırsanız, bebeğiniz oldukça yorulacak ve uykuya geçmekte güçlük çekecektir.
- Bebeğin gündüz ve gece ayrımını farkında olmasında yardımcı olunuz !
İlk zamanlar bunu uygulamak oldukça zor olacaktır fakat 2. haftadan sonra bu ayrımın farkındalığını sağlayabilirsiniz.
Gündüz farkındalığı kazandırmak için;
. Sabah bebeğiniz uyandığında kıyafetlerini değiştirimelisinizki yeni bir güne başladığını analasın.
. Uyandığında birbikte vakit geçirin ve oyunlar oynayın.
. Bebeğinizin odasının aydınlık ve rahat bir ortam olması önemlidir.
. Bebeğinize çok sessiz bir ortam sağlamayın.Çamaşır makinası, elektrik süpürgesi gibi sesleri duymasını sağlayın.
Gece uykusu düzenini oluşturmak için neler yapılmalıdır;
. Gece yatmadan önce pijamalarını giydirmek gerekir.
. Yatmadan önce ılık bir banyo ve rahatlatıcı masajlar yapılabilir.
. Odasını mümkün merteme daha loş olması sağlanmalıdır.
. Gece uyandığında iletişimiz daha az olmalı ve oyun oynanmamalıdır.
. Rahatlatıcı ve sakinleştirici müzikler dinletebilirsiniz.
Bu gibi rutinleri yaparak bebeğiniz artık uyku vakti geldiğini anlamaya başlayacaktır.
-
- Bebeğiniz size sinyaller verecektir bunları iyi izlemek size daha faydalı olacaktır
Bebeğiniz size gün içerisinde bazı sinyaller verir. Örneğin gözlerini ovuşturması veya kulağıyla oynaması, huysuzluk çıkarması artık yorulduğuna ve uykusu geldiğine dair bir işarettir ve uyumasına yardımcı olmalısınız.
-
-
- Uykusu gelen bebeğinizi kendi yatağında uyutmasınız!
-
Bebeğiniz üç aylık olduğunda kendi kendine uyuyabilir duruma gelecektir. Tabi ki her üç aylık bebek kendi uyacağı anlamına gelmez. Fakat bu süreçte bebeğinize vereceğiniz yardımlar ve rutinler onun için çok önemli olacaktır. Bebeğinizin uykusu geldiğinde onu uyutmadan önce yatağına yatırın ve uykuya dalana kadar yanında bekleyebilirsiniz. Bu durum gece uyandığında da böyle devam etmelisiniz.
Bebeğiniz için onu uyutma ve sakinleştirme yönteminiz önemlidir. İlk 8 ay emerek yada sallanarak uyuttuysanız bebeğinizi bu süreç bu şekilde devam edecektir ve bebek bu düzenini isteyecektir
Her bebek için uyku düzeni farklı olabilir. Uyku rutinini oluşturmak için istikrarlı olmak önemlidir. Eğer daha kalıcı bir uyku düzeni istiyorsanız her gece aynı rutinleri uygulamalısınız.